Рајчевић учествовао Регионалној радионици из области кривичног права и високотехнолошког криминалитета у Румунији

Директор Агенције за информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић учествовао је на дводневној Регионалној радионици из области кривичног права и високотехнолошког криминалитета одржаној у Букурешту, Румунија.
Ријеч је о радионици коју организује Канцеларија Савјета Европе у оквиру пројекта iProceeds, а чији су фокус кривично-правне процедуре у поступцима високотехнолошког криминалитета у Југоисточној Европи и Турској.

„Оваква радионица са регионалним представницима је добра прилика за размјењивање искустава у области борбе против високотехнолошког криминалитета и кибернетичких безбједносних инцидената. Говорио сам о институцијалним капацитетима Српске те о начинима на које ЦЕРТ Републике Српске прикупља и обрађује податке о безбједносним инцидентима у домаћем сајбер простору“, рекао је Рајчевић.

Развој информационе безбједности један је од приоритета Републике Српске. Српска је у региону препозната као потенцијал за брзу дигитализацију и модернизацију друштва, те као земља која настоји да стручњацима из ове области створи амбијент за унапређивање сигурности и спречавање високотехнолошког криминалитета.

На Радионици се говорило и о постојећим системима извјештавања и евидентирања случајева високотехнолошког криминала и о најбољим међународним праксама. Анализирала се статистика, поузданост података и метода анализе те како они утичу на прописе кривичног права. Било је ријечи и о савјетима за спровођење мјера унапређења система прикупљања података.

Учесници ове радионице били су из области правосуђа, полиције и информационих технологија из БиХ, Србије, Црне Горе, Албаније, Македоније и Турске.