Потписан споразум „Владин безбједносни програм“ са компанијом Мајкрософт

Влада Републике Српске се као прва у регији уз више од 30 влада широм свијета придружила Government Security Program

Директор Агенције за информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић, потписао је јуче у сједишту Мајкрософт корпорације (Microsoft) у Редмонду, САД, у име Владе Републике Српске, споразум „Владин безбједносни програм“ (Government Security Program – GSP). Испред Мајкрософта споразум је потписао потпредсједник ове компаније Скот Чарни (Scott Charney), а Српска је тако постала прва потписница овог споразума у региону.

„Потписивањем овог споразума Републике Српска се прва у региону придружује међународној коалицији држава које препознају и активно раде на превенцији кибернетичких пријетњи. Кроз партнерство са компанијом Мајкрософт, Српска ће у подручју информационе безбједности (ИТ) бити препозната као важан регионални фактор и партнер државама које посједују значајне безбједносне капацитете, укључујући САД, Русију, Кину, Велику Британију и друге“, изјавио је Рајчевић послије потписивања споразума и изразио задовољство што је корпорација Мајкрософт препознала напоре Српске на подизању свијести и изградњи сопствених капацитета из области ИТ.

У Мајкрософту чврсто вјерују да је сигурност рада полазна тачка те да државне институције морају бити фокусиране на заштиту, детекцију и брже одговоре на сигурносне пријетње.

„Наша посвећеност сигурности, транспарентности и поузданости остају главни приоритети Мајкрософта и сви свјетски догађаји повећавају важност овог приоритета. Свјесни смо да је потребно много више од напредне технологије како би сигурност, транспарентност и поузданост постали реалност у дигиталном простору. Кроз ‘Microsoft Government Security Program успостављамо снажна партнерства између јавног и приватног сектора широм свијета, чиме ћемо убрзати прихватање предности дигиталне трансформације“, изјавио је Скот Чарни и додао да данас овај програм користи више од 30 земаља широм свијета.

Од 2003. године када је „Microsoft Government Security ProgramGSPкреиран, подржавао је размјену информација и напоре националних влада и међународних организација да заштите своје грађане и националне инфраструктуре од пријетњи и рањивости. Данас GSP централна је компонента у напорима Мајкрософта да изгради повјерење са владама широм свијета кроз програмску платформу која омогућава земљама широм свијета доношење бољих и одговарајућих одлука о технолошким питањима.

Церемонији потписивања присуствовао је директор компаније Мајкрософт у БиХ Омар Кривошија, који је изразио задовољство потписивањем овог споразума, а који се односи на изградњу и имплементацију сигурније ИТ инфраструктуре, у циљу заштите грађана и економије.

„Потписивањем овог споразума Влада РС се придружила ‘Microsoft Government Security Program‘-у, који омогућава сарадњу са Мајкрософтом на питањима едикације из области ИТ, обезбјеђења информација и безбједности информационих система“, изјавио је Кривошија и подсјетио да је прошле године Мајкрософт у БиХ са Владом Републике Српске потписао „Меморандум о разумијевању у области ИТ“.

Подсјетимо, Microsoft Government Security Program учесницима омогућава контролисан приступ: изворном коду за важне Мајкрософт производе, Мајкрософт транспаренси (Transparency) центрима, Мајкрософт интелигенцији за рањивост и пријетње, техничким информацијама о производима и услугама те приступ информацијама о кључним клауд (Cloud) услугама Мајкрософта.