Одржан Округли сто о теми „Banjaluka Software city – 2021“ у ИЦБЛ

Директор Агенције за информационо друштво Републике Српске (АИДРС) Срђан Рајчевић рекао је данас на округлом столу „Banjaluka Software city – 2021“, у организацији Иновационог центра Бањалука (ИЦБЛ), да су информационо-комуникационе технологије једна од главних полуга развоја РС у будућности.
„Желимо да на овом скупу видимо шта држава и град могу да ураде како би створили претпоставке да Бањалука добије епитет софтверског града 2021. године. Ми смо као агенција направили значајне кораке у том правцу, а Српска је једини ниво власти у БиХ који тренутно има модерну и европску легислативу у том смислу“, истакао је Рајчевић.
Он је додао да Бањалука на овом плану има повољан географски и геостратешки положај с обзиром на то да се налази само седамдесетак километара од границе са ЕУ.
„Један од циљева је да се помогне младим креативцима и привредницима да се преорјентишу на израду и развој софтверских апликација за извоз на тржиште ЕУ и за домаће тржиште јер је ИКТ једна од области у којој Српска може бити конкурентна развијенијим друштвима“, додао је директор АИДРС.

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић је рекао да за формирање ИТ компанија у Републици Српској постоје шансе у институционалном, законодавном и сваком другом погледу.
„То значи да је Влада Републике Српске заједно са Министарством науке и технологије препознала снагу ИТ сектора. Ми смо формирали Агенцију за информационо друштво и ‘САРНЕТ’, а у међувремену је формиран и Иновациони центар Бањалука, као и једини Мајкрософт иновациони центар у БиХ“, навео је Комић.
Он је изразио наду да ће се у наредне четири године успјети у овим намјерама, иако постоје проблеми у смислу броја и доступности ИТ стручњака, што је недостатак у цијелом региону.
„Зато у погледу едукације морамо да уложимо додатне напоре“, истакао је Комић и додао да ће округли сто помоћи у дефинисању смјерница за нову „Стратегију научног и технолошког развоја Српске 2017-2021“

Директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић рекао је да су овдашња ИКТ предузећа и стартапи способни да већ након годину и по самостално изађу на тржиште без помоћи и подршке пословног инкубатора.
Он је најавио да ће ИЦБЛ због недостатка радне снаге у ИТ сектору почети едукацију, како би прилагодили младе потребама тржишта рада.

Округлом столу су присуствовали представници 15 фирми које раде на производњи софтвера и ИТ услуга, те народни посланик Игор Радојичић.