Промоција ИКТ занимања код дјевојака и дјевојчица

Дан дјевојака у ИКТ установљен је на нивоу Уједињених нација и обиљељежава се сваке године последњег четвртка у априлу мјесецу.

Циљ ове манифестације је дјевојкама приближити занимања у областима ИКТ, природних наука и инжењерства, представити могућности које им се пружају при запошљавању у овим областима, као и да се дјевојчице и дјевојке оснаже да приликом одабира својих професија не подлијежу стереотипима, већ се руководе према личним интересовањима и способностима.

Међународна унија за телекомуникације (ITU) је тијело Уједињених нација задужена за информационе и комуникационе. Њихов мандат је охрабрити свијет да користе технологију, увођење јединствених стандарда у свијету и решавају проблеме који настану као резултат технолошког развоја. Под њиховим покровитељством широм свијета слави се Дан дјевојака у ИКТ.

Агенција за информационо друштво укључила се у обиљежавање овог дана од самог почетка и уз поруку, „Дјевојке могу да раде у ИКТ!“ планирамо да допремо до школа, универзитета, предузећа и других институција са фокусом на ИКТ у циљу промовисања каријере у ИКТ за дјевојке и младе жене.

Истраживања показују да дјевојке спутавају стереотипи у размишљању попут ставова да је то искључиво мушко занимање  и да је претешко за њих (како у школовању тако и у раду).
Већина дјевојака напуштају ИКТ школовање послије средњег образовања. То се може дјелимично приписати недостатку подршке окружења, недостатку узора , упорно стереотипно мишљења да сектор више одговара мушкарцима, недостатак разумијевање о томе шта подразумева послове ИКТ, а у неким случајевима да је студиј претежак.  Међутим, резултати студија које су до сад рађене показују да дјевојке генерално воле и уживају у ИКТ истраживањима и масовни  су корисници рачунара и оперативних система рачунара.

Наш задатак је да подржимо дјевојчице и дјевојке које су се одлучиле или су неодлучне у избору занимања из области ИКТ те да им помогнемо да стекну једно од натраженијих и најплаћенијих занимања како код нас тако и у свијету.
Позив за учешће у овим активностима је отворен за све, посебно за оне који имају мотив и начин да утичу на схватања младих дјевојака. Добродошла је свака активност која ће подстаћи младе дјевојке да остваре своје каријере у техничким областима и у јавном и у приватном сектору .